در حوزه اخلاق کسب و کار «مسئولیت اجتماعی شرکت» در خصوص نقش شرکتها در اجتماع بحث میکند.براین اساس «مسئولیت اجتماعی شرکتی» مجموعه ای از تحولاتی است که یک شرکت در قبال جامعه ای که در آن فعالیت میکند دارد و عرصهای است که یک شرکت فراتر از مسائل اقتصادی و مالی و منافع سازمان در جهت پیشبرد جامعه میزبانِ شرکت فعالیت میکند.به معنای بسیار ساده شرکت نسبت به جامعه میزبان مسئول است.مسئولیت اجتماعی شرکت را به چهار جنبه مسئولیت اجتماعی زیستمحیطی، سرمایه انسانی، خیرخواهانه و اخلاقی تقسیم کردهاند.
در ایران وزارت نفت نیز با هدف «ارائه تصویری مناسب ازصنعت نفت در افکار عمومی، ایجاد فضای لازم برای افزایش اعتماد اجتماعی، بهبود روابط با جوامع محلی و تسهیل شرایط کاری صنعت نفت دراین جوامع، بهینه سازی هزینه کردها در زمینه اقدام های مسئولانه سازمانها و شرکتهای نفتی و نظارت عالیه در این خصوص» یک نظامنامه طراحی نموده است که در راستای اجرای آن نیز آیین نامه ای در مرداد ماه ۱۳۹۹ تنظیم شده است.
در این سند به توانمندسازی، به منظور خود اتکایی و توسعه سرمایه انسانی در جوامع محلی (که موقعیت جغرافیایی این جوامع نیز در سند مشخص شده است) اشاره گردیده و همچنین از محورهای این توانمندسازی دانش آموزان کم بضاعت و زنان و دختران هستند. تکیه بر حفظ محیط زیست در اجرای طرحهای صنعت نفت، مساعدت به جامعه محلی در هنگام بروز حوادث غیرمترقبه، حمایت از فعالیتهای فرهنگی و فعالیتهای عمرانی که به تفصیل در سند از آن گفته شده و سایر موارد از جمله تعهداتی که قرار است به عنوان مسئولیت اجتماعی توسط شرکتهای نفتی در مناطق نفت خیز که برخی از جمله مناطق محروم کشور هستند؛ انجام شود.
در آیین نامه اجرایی این صنعت شرکتها و سازمانهای فعال در صنعت نفت را موظف نموده است که از طریق کمیتههای CSRو با هماهنگی «مشاوران اجتماعی شرکتهای اصلی» اهداف یاد شده را به انجام برساند میتوان گفت اگر این طرح به اجرا برسد گام موثری در خصوص توسعه مناطق محروم نفت خیزی خواهد بود که با دیگر پیامدهای منفی استخراج نفت در این سال ها روبرو بوده اند. برای مطالعه سند و آیین نامه مزبور اینجا کلیک کنید.
نظری دهید