امروزه به دلیل گسترش فعالیت در فضای مجازی و سریع تر شدن گردش اطلاعات و اخبار مسئله ای که در سالهای اخیر بالاخص پس از گزارشات فرزندکشی در سال گذشته پررنگشدمجلسرابرآنداشتتاقانونی تهیه کند تا گامی موثر در پیشگیری از اقدامات علیه اطفال و نوجوانان که بسیار مورد توجه کاربران فضای مجازی بوده و در خصوص آن اخبار و مستنداتی دست به دست میشود بردارند.
این قانون مشتمل بر ۵۱ ماده است و در ۲۳/۲/۹۹ به تصویب رسیده است. در این قانون به کسی که به بلوغ شرعی نرسیده طفل و فرد زیر ۱۸ سال که به بلوغ شرعی رسیده است را نوجوان می گویند.این قانون طیف بسیار وسیعی از تمام آسیب های اجتماعی را در بر میگیرد که ممکن است در جامعه نسبت به افراد زیر ۱۸ سال رخ دهد برای مثال در ماده ۳ قانون، هر وضعیتی که برای طفل یا نوجوان مخاطره آمیز شود را ضمن ۱۴ مورد برشمرده است و قرار گرفتن فرد را در این اوضاع موجب مداخله و حمایت قانونی از طفل یا نوجوان میداند. همچنین در ماده۶ این قانون دستگاهها و سازمانهای مختلفی را صراحتا ذکر نموده و وظایفی در حمایت از افراد موضوع این قانون، برایشان مشخص نموده است که شامل سازمان بهزیستی کشور، نیروی انتظامی، سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی، وزارت کشور، وزارت تعاون و کار و رفاه اجتماعی، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، وزارت آموزش و پرورش وسازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران است. هیئت وزیران اخیراً به موجب تبصره این ماده یک آیین نامه در ۵۴ ماده به تصویب رساند که شرح وظایف هر یک از دستگاهها در آن به طور مفصل تعیین شده است.
از جمله مسائل مورد توجه در بخش جرایم و مجازاتهای این قانون مسئله تحصیل کودکان است که امتناع از ثبت نام و فراهم کردن موجبات تحصیل طفل یا نوجوان تا پایان تحصیلات متوسطه یا جلوگیری از تحصیل وی جزای نقدی درجه هفت مطابق با قانون مجازات اسلامی دارد. انواع آزارهای جنسی،تشویق و ترغیب یا فریب طفل یا نوجوان به فرار از خانه یا مدرسه یا ترک تحصیل، بی توجهی و سهل انگاری در نگهداری از طفل یا نوجوان مشروط به شکل گیری نتایج برشمرده شده در قانون، هر گونه استفاده از کودکان در محتوای سمعی و بصری مستهجن یا پخش و تولید این آثار با کمک طفل یا نوجوان یا ارائه این آثار به خود طفل یا نوجوان، معامله کردن طفل یا نوجوان یا معامله به جهت فحشا و هرزه نگاری، بهره کشی اقتصادی یا برداشت اعضا و جوارح، قاچاق طفل یا نوجوان، قاچاق اعضا و جوارح آنها، ایجاد موجبات خودکشی طفل یا نوجوان و غیره همه جرمانگاری شده و مجازات برایشان تعیین شده است.
نظری دهید