تفاوت مشارکت های تجاری (Joint Venture) و شرکت های تجاری (Commercial Corporation)
دکتر سید عرفان لاجوردی مدیرعامل موسسه حقوقی فرصت :
در ترجمه ی اصطلاح «Joint Venture»، عموما، از معادل «مشارکت مدنی» استفاده می شود؛ چنین ترجمه ای از رویکرد حقوقی نادرست است؛ چه آن که در چارچوب نظام حقوقی ایران، «شرکت مدنی»، براساس مقررات قانون مدنی، از «مزج عین» یا ترکیب اموال عینی حاصل می شود؛ خواه آن که ترکیب اموال عینی، نتیجه ی اراده و یا امری غیر ارادی باشد. «مشارکت تجاری» یا «Joint Venture»، مفهومی به کلی متفاوت است؛ و از ترکیب سرمایه حاصل می شود؛ به این معنا که در «مشارکت تجاری»، شرکا، برای فعالیت تجاری، سرمایه ی مورد نیاز را تامین می کنند؛ و بدین ترتیب به نسبت آورده ی خود، مالک کسری از سرمایه می شوند. به عنوان نمونه، در «مشارکت تجاری»، اگر کل سرمایه، معادل ده هزار واحد ارزش باشد و یکی از شرکا، سی هزار واحد ارزش را تامین کند، آن گاه، مالک سی درصد از سرمایه خواهدبود؛ بدین ترتیب، برای تشکیل «مشارکت تجاری»، در اساس، هیچ نیازی به «مزج عین» و یا «ترکیب اموال عینی» وجود ندارد.
هرچند تفکیک «مشارکت تجاری» از «مشارکت مدنی» راهگشاست؛ اما به درک کامل این نهاد حقوقی منجر نمی شود؛ مهمترین ویژگی «مشارکت تجاری» در برابر «شرکت تجاری» آن است که در هر دو نهاد، منابع مالی به فعالیت تجاری تخصیص می یابند، اما روش تخصیص منابع مالی در آن ها با یکدیگر متفاوت است.
«مشارکت تجاری»، منابع مالی خود را از شرکا «قرض» می گیرد؛ و درنتیجه، مشارکت تجاری، منابع مالی دریافتی از شرکا را به آن ها بدهکار خواهدبود. این بدهی می تواند همراه با سود تضمینی و یا به بیانی دیگر ربوی باشد که در اصطلاح، «تامین مالی قرضی» نامیده می شود؛ همچنین ممکن است تخصیص منابع مالی با تحمل ریسک تجاری توسط تامین کنندگان مالی همراه گردد که در این صورت، تامین مالی، به «روش غیر قرضی» خواهدبود. در هر حال، و منصرف از آن که تامین مالی، به صورت ربوی یا غیر ربوی انجام شود، «مشارکت تجاری»، منابع مالی خود را به شرکا بدهکار است و می بایست در یک بازه ی زمانی معین، نسبت به استرداد بدهی خود اقدام نماید؛ به همین دلیل گفته می شود، «مشارکت تجاری»، نهادی است برای فعالیت تجاری موقت.
«شرکت تجاری»، منابع مالی خود را از شرکا «تملک» می کند؛ و درنتیجه، شرکت تجاری، منابع مالی دریافتی از شرکا را به آن ها بدهکار نیست. همین امر، موجب می شود تا «شرکت تجاری» ناگزیر نباشد تا منابع مالی دریافت شده از شرکا را به آن ها مسترد نماید. درک این ساز و کار به فهم درست ما از مفهوم «سرمایه» در معنای دقیق کلمه نیز کمک می کند. «سرمایه» ارزش اقتصادی مستقل و غیرقابل برداشت است. ارزش اقتصادی است، از این جهت که به «پول» قابل ترجمه است؛ مستقل است، زیرا به شرکا تعلق ندارد؛ و غیرقابل برداشت است، زیرا شرکت، سرمایه ی دریافت شده را به شرکا بدهکار نیست. از آن جا که اصولا تاریخی برای استرداد مبلغ سرمایه به شرکا پیشبینی نمی شود، می توان گفت «شرکت تجاری»، نهادی است برای فعالیت تجاری بلندمدت.
براساس یافته های تاریخ حقوق، مشارکت های تجاری، گذشته ای دیرپا دارند؛ اما در تمام طول این تاریخ، مسوولیت شرکا در مشارکت تجاری، تضامنی و ماهیت آن قراردادی بوده است. درمقابل، شرکت های تجاری، در اواخر سده ی شانزدهم میلادی پدید آمدند و در سده ی هفدهم به سرعت توسعه یافتند. تاسیس شرکت های تجاری، از بدو پیدایش تا سده ی نوزدهم میلادی، تابع صدور امتیازنامه ی حکومتی بوده است. در سده ی نوزدهم، و مشخصا از 1820 میلادی به بعد، در ایالات متحده ی آمریکا، تاسیس شرکت های تجاری، تابع نظام ثبتی قرار گرفت، به این معنا که طی فرایند ثبتی، جایگزین الزام به صدور امتیازنامه ی حکومتی شد. با این حال، هنوز تاسیس شرکت های دولتی، و تاسیس شرکت هایی که در زمینه هایی خاص فعالیت می کنند، از جمله بانک ها، تابع نظام غیرثبتی است.
نکته ی حائز اهمیت آن است که کماکان، نظام های حقوقی مختلف، امکان ایجاد بنگاه اقتصادی را ازطریق قرارداد منتفی نمی دانند؛ بدین ترتیب بدون طی فرایند ثبتی و یا صدور امتیازنامه ی حکومتی نیز می توان به تاسیس بنگاه اقتصادی اقدام کرد. در این حالت، بنگاه اقتصادی مورد اشاره، مشارکت تجاری خواهد بود که از آن با عنوان «Joint Venture» یا «Partnership» نیز یاد می شود. حکم ماده ی 220 قانون تجارت نیز با این تفسیر منطبق است: اگر ساز و کار ثبتی را در تاسیس شرکت تجاری رعایت نکنید، احکام مسوولیت تضامنی در بنگاه اقتصادی شما حاکم خواهد شد؛ مسوولیت تضامنی، قاعده ی حاکم بر مشارکت های تجاری است.
مسوولیت تضامنی، بنیان اداره ی مشارکت تجاری را آشکار می کند؛ نسبت مستقیم میان سهم و حق رای، تنها، در مسوولیت غیرتضامنی حاکم است. بنابراین، تصمیم گیری در مشارکت تجاری، از میزان سهم شرکا تبعیت نمی کند؛ همه ی شرکا، در برابر همه ی دیون، ضامن هستند و درنتیجه، هر تصمیمی، تابع اتفاق نظر تمام شرکاست. از همین جهت، اساسنامه ی مشارکت های تجاری، سرشار از مقرراتی است که نحوه ی انحلال مشارکت را درصورت عدم توافق شرکا توضیح می دهد.
“تفاوت مشارکت های تجاری و شرکت های تجاری “
تامین سرمایه از طریق تامین مالی جمعی
جهت دریافت مشاوره با پر کردن فرم زیر کارشناسان ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.
1 دیدگاه