اولویت مدل مالی در قراردادهای مشارکت عمومی – خصوصی
دکتر سید عرفان لاجوردی – دارالوکاله فرصت
مدیرعامل موسسه حقوقی فرصت
اولویت مدل مالی در قراردادهای مشارکت عمومی – خصوصی
در ساله ای اخیر به دلیل کمبود منابع مالی دولت و افزایش کسری بودجه، تمایل دستگاه های اجرایی به انعقاد قراردادهای مشارکت عمومی – خصوصی یا «Public Private Partnership» افزایش یافته است؛ هرچند در ایران، از این قراردادها، بیشتر با عنوان قرارداد ساخت- بهرهبرداری و انتقال یا «BOT» یاد می شود.
این تصور معمول است که قراردادهای مشارکت عمومی – خصوصی نیز مانند قراردادهای پیمانکاری، انواعی گوناگون با مقتضای ذات متفاوت دارند؛ این برداشت درست نیست. در تمامی گونه های مشارکت عمومی – خصوصی، مالکیت «منافع آتی» یا «Legitimate Expectations» در دوره ی بهره برداری به سرمایه گذار تعلق دارد؛ مالکیت منافع آتی، به منزله ی سرقفلی پروژه است. بدین ترتیب مالکیت اعیانی، در چنین قراردادهایی اهمیت چندانی ندارد.
توجه به ویژگی های نظام حقوقی حاکم بر قراردادهای مشارکت عمومی – خصوصی نیز دارای اهمیت است، به عنوان نمونه در کشور فرانسه، قانون، دارایی های عمومی و یا دولتی را احصا کرده است؛ این دارایی ها نمی تواند به تملک بخش خصوصی داده شود؛ از همین جهت، درصورتی که سرمایه گذار نسبت به احداث دارایی های مندرج در سرفصل اموال عمومی و یا دولتی اقدام می کند، انتقال مالکیت اموال مذکور از سرمایهگذار به دولت، در انتهای دوره ی ساخت و پیش از شروع بهره برداری صورت می گیرد؛ بدین ترتیب پیدایش مدل قراردادهای «BTO» یا «Build- Transfer- Operate » براساس اقتضائات حقوق عمومی توجیه می شود؛ حتی، در این دسته از قراردادها نیز، وضعیت مالکیت «منافع آتی» در دوره ی بهره برداری تغییر نمی کند و درنتیجه، حق سرقفلی، کماکان و مانند دیگر انواع، به سرمایهگذار تعلق دارد.
این تحلیل، نشان میدهد، تلاش برای تعیین حقوق و تکالیف طرفین، به عنوان تابعی از مدل قراردادی نادرست است؛ در تمامی انواع قراردادهای مشارکت عمومی – خصوصی، ضروری است، در وهله ی نخست، مدل مالی قرارداد و نحوه ی ثبت سرقفلی مورد توافق واقع شود؛ به بیان دیگر، مدل قراردادی در پروژه های مشارکت عمومی – خصوصی از مدل مالی تبعیت می کند.
بخش دولتی نیز در انعقاد قراردادهای مشارکت عمومی – خصوصی میبایست به این نکته توجه نماید که هدف اصلی از انعقاد چنین قراردادهایی، عبارت است از افزایش کیفیت دورهی ساخت برای ارتقای کیفیت خدمات یا کالاهای عمومی تولیدی در دوره ی بهره برداری؛ بنابراین، قراردادهای مشارکت عمومی – خصوصی، جایگزین مدل های تامین مالی قرضی نیستند که در ایران بیشتر با نام قراردادهای فاینانس شناخته میشوند.
نظری دهید