اخذ مجوز دانش بنیان نرم و هویت ساز و دانش بنیان فرآیندی و خدماتی – موسسه حقوقی فرصت
مرجان طهرانی کارشناس حقوقی و قراردادی موسسه حقوقی فرصت
مجوز دانش بنیان با توجه به نوع فعالیت شرکت ها به انواع مختلفی تقسیم می شود. از جمله انواع مجوز دانش بنیان، شامل دانش بنیان تجاری سازی، دانش بنیان فرآیندی و خدماتی، دانش بنیان نرم و هویت ساز می باشند.
در صورتی که شرکت ها از تجهیزات و فرآیندهایی استفاده نمایند که دارای شرایط مذکور در آیین نامه ارزیابی و تشخیص شرکت های دانش بنیان باشد و از طریق آن نسبت به تولید محصولات غیر دانش بنیان اقدام کنند، می توانند نسبت به اخذ مجوز دانش بنیان فرآیندی و خدماتی اقدام نمایند.
شرکت های فعال در حوزه فناوری های نرم نیز، در صورتی که از محصولاتی با تکنولوژی بالا برخوردار باشند و پارامترهای مالی، فنی و تحقیق و توسعه تصریح شده در دستورالعمل شرایط و نحوه تاسیس شرکت های دانش بنیان را رعایت کنند، می توانند مجوز دانش بنیان نرم و هویت ساز را اخذ نمایند.
مطابق با پیشنویس سند راهبردی توسعه فناوری های فرهنگی و صنایع خلاق مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی، صنایع نرم و هویت ساز شامل صنایع فرهنگی، صنایع خلاق و فناوری های فرهنگی می باشد. صنایع فرهنگی معمولا به خلق ایده، تولید و توزیع محصولات در حوزه های طراحی، رسانه های صوتی تصویری، رسانه های مجازی، گردشگری، نشر و هنرهای تجسمی می پردازند. صنایع خلاق متشکل از محصولات مادی و معنوی یا خدمات هنری با محتوای خلاق و دارای ارزش اقتصادی می باشند. فناوری های فرهنگی نیز مجموعه ای از ابزار و فرآیندهایی است که منجر به تبدیل دانش و منابع فرهنگی به محصولات و خدمات می گردد.
شرایط تایید کالا و خدمات شرکت های دانش بنیان نرم و هویت ساز و دانش بنیان فرآیندی و خدماتی
شرکت های فعال در حوزه فناوری های نرم و هویت ساز و حوزه ارائه خدمات باید دارای شرایط زیر باشند:
1) تسلط بر دانش فنی: محصولات این شرکت ها باید از طریق مهندسی معکوس تولید شده باشند و در صورتی که دانش فنی از مجموعه خارجی کسب شده باشد، شرکت متقاضی ملزم به ایجاد تغییرات اساسی در محصول می باشد.
2) سطح فناوری کالا یا خدمات: فناوری مورد استفاده شرکت های متقاضی باید به سختی قابل کپی برداری باشد، منجر به ایجاد خواص پیچیده در محصول شود و نیازمند تحقیق و توسعه قابل توجهی باشند.
3) شرایط تولید کالا و خدمات: کالا و خدمات ارائه شده توسط شرکت های متقاضی باید به مرحله تولید رسیده یا در حد نمونه آزمایشگاهی ساخته شده باشد. به علاوه خدمات ارائه شده توسط شرکت متقاضی باید دارای اسناد فروش باشد.
شرکت های مذکور طبق آیین نامه ارزیابی شرکت ها و موسسات دانش بنیان توسط کارگروه ارزیابی معاونت علمی ریاست جمهوری مورد بررسی قرار می گیرند. در صورتی که شرکت های فعال در حوزه صنایع نرم و هویت ساز دارای شرایط فوق الذکر باشند، می توانند مجوز دانش بنیان خود را در یکی از سطوح نوپا نوع یک یا دو و یا تولیدی نوع یک یا دو دریافت نمایند. شرکت های دانش بنیان فرآیندی و خدماتی نیز می توانند مجوز دانش بنیان تولیدی نوع دو (صنعتی) را دریافت نمایند.
شایان ذکر است شرکت های دانش بنیان «تولیدی نوع دو» و «نوپا نوع دو» مشمول استفاده از معافیت مالیاتی مختص شرکت های دانش بنیان نمی باشند. اما می توانند از سایر خدمات و تسهیلات ویژه شرکت های دانش بنیان استفاده نمایند.
حمایت از شرکت های فعال در حوزه صنایع نرم و هویت ساز
علاوه بر حمایت ها و تسهیلات مختص به شرکت های دانش بنیان، ستاد توسعه فناوری های فرهنگی و صنایع خلاق به منظور حمایت از شرکت های فعال در حوزه صنایع نرم و هویت ساز، تشکیل گردیده است. این ستاد به منظور حمایت و تسریع فرآیند تجاری سازی محصولات در حوزه نرم و هویت ساز و صنایع فرهنگی، از فرآیندهای دریافت خدمات تجاری سازی شرکت ها و تامین فضای استقرار شرکت های نوپا در این حوزه حمایت می نماید. از دیگر خدمات این ستاد نیز می توان به حمایت شرکت در نمایشگاه ها و جشنواره های خارجی، برگزاری نمایشگاه ها و جشنواره ها، تسهیل و پیگیری دانش بنیان شدن شرکت های حوزه فناوری های نرم و فرهنگی و معرفی شرکت های دانش بنیان به صندوق نوآوری و شکوفایی اشاره کرد.
در کنار ستاد فناوری های نرم و هویت ساز، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، دبیرخانه توسعه زیست بوم شرکت های خلاق را نیز تشکیل داده است. شرکت های خلاق و فعال در حوزه های فرهنگی در صورت پذیرش به عنوان شرکت خلاق، می توانند از خدمات نهاد مذکور استفاده نمایند. از جمله این خدمات شامل تسهیل در صدور ضمانت نامه، جذب سرمایه طرح های خلاق و نوآور، مشاوره تامین منابع مالی، مشاوره توسعه بازار و فروش و مشاوره واردات و صادرات، استقرار شرکت های خلاق در پارک ملی علوم، فناوری های نرم و صنایع فرهنگی و تسهیلات نظام وظیفه می باشد.
منبع: نوشته شده توسط کارشناسان موسسه حقوقی و داوری بین المللی فرصت
مقالات دیگر : ابطال ماده 32 آیین دادرسی کار
جهت دریافت مشاوره با پر کردن فرم زیر کارشناسان موسسه حقوقی فرصت در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.
نظری دهید